top website maker

TRATAMENTUL LASER ENDOVENOS

cel mai modern tratament al afectiunii venoase cronice

Tromboflebita

By Dr. Cosmin Nicolescu posted July 20, 2016

Tromboflebita superficiala sau tromboza venoasa superficiala reprezinta o complicatie a bolii varicoase, singura care face din varice o urgenta maxima chirurgicala, datorita riscului vital al pacientilor. Aceasta afectiune presupune inflamatia venelor, normale sau modificate varicos, insotita de formarea de cheaguri de sange intravenos=trombi, care pot sa obtureze partial sau total vena cu consecinte grave asupra circulatiei sangelui.


Tabloul clinic al tromboflebitei superficiale

Tromboflebita superficiala intereseaza venele superficiale ale membrelor inferioare (suprafasciale).

Local apare la nivelul membrului inferior-gamba sau inalt la coapsa- un cordon venos dur, sub piele, cu toate semnele inflamatorii:

  • colorat in rosu,
  • fierbinte,
  • edematiat si
  • extrem de dureros.

Este vorba despre o vena normala sau o vena varicoasa, cu cheaguri de sange in interior si care se “apara” printr-o inflamatie. Procesul poate evolua de la o zi la alta in sensul extinderii, mai ales in lipsa tratamentului.

Astfel codonul venos se poate extinde, ramifica sau ascensiona spre radacina membrului.


General pacientul poate face sau nu febra si sa aiba o stare generala alterata.   


Simptome si diagnostic - In caz de tromboflebita profunda a unui membru inferior, subiectul sufera dureri spontane sau provocate prin palparea pulpei si simte o senzatie locala de caldura. Gamba se umfla. Aceste semne unilaterale se asociaza eventual cu febra si cu o crestere a ritmului cardiac. Mai rar, cheagul poate privi venele subcutanate. Daca acestea devin tari si sunt inflamate pe una din portiunile lor, este vorba de o flebita superficiala. In ambele cazuri, diagnosticul este confirmat printr-un eco-Doppler venos sau printr-o flebografie. 


Diagnosticul

Pentru stabilirea diagnosticului, medicul va evalua membrul afectat. Apoi va solicita istoricul medical al pacientului. Diagnosticul de flebita superficiala se va stabili in urma examenului clinic si nu necesita teste suplimentare. In cazul in care exista motive de ingrijorare cu privire la tromboza venoasa profunda, sunt necesare investigatii suplimentare.


- Testul d-dimer - presupune eliberarea unui produs chimic in vena afectata pentru ca cheagurile de sange sa se dezintegreze. Apoi se va face o analiza de sange pentru a se depista daca sunt prezente cheaguri de sange. Din pacate, aceasta investigatie nu ii specifica medicului locul in care ar putea fi prezent un cheag de sange.


- Ecografia - detecteaza formarea cheagurilor care pot bloca fluxul sanguin, in mod special la nivelul venelor mari. Cu ajutorul unei sonde care va fi plimbata de medic pe piele se va identifica si localiza zona in care cheagul de sange obstructioneaza circulatia sanguina.


Tratamentul

Tratamentul medicamentos


Tratamentul local consta in unguente cu heparina si antiinflamatorii, ciorapi elastici compresivi.

Tratamentul general, per os consta in:

  • profilaxie antibiotica,
  • antiinflamatorii sub protectie gastrica,
  • venotrofice.

Daca episodul de tromboflebita este initial si este localizat la o vena gambiera superficiala, mica nu sunt necesare anticoagulante orale. In unele cazuri, daca se evidentiaza o progresie a trombului spre venele profunde sau in cazurile in care pacientul a mai avut episoade de tromboflebita sau daca flebita este inalta localizata la nivelul coapsei se pot prescrie anticoagulante injectabile, heparina cu greutate moleculara mica, in doze de atac, urmate de tratament anticoagulant oral pentru o perioada determinata (de obicei 6 luni).

 

Tratamentul chirurgical

La ora actuala, datorita riscului vital al acestei complicatii a bolii varicoase, varicoflebita se opereaza “la cald”, in puseu acut. In functie de existenta sau nu a insuficientei venoase superficiale se pot practica mai multe tipuri de interventii: miniflebectomii etajate ale pachetelor varicoase sau venelor trombozate asociate sau nu cu safenectomie.


Tratamentul chirurgical ramane singurul tratament curativ al tromboflebitei superficiale.

FORMULAR DE CONTACT

Va rugam sa completati toate cimpurile pentru a valida formularul.